Moczka śląski wigilijny deser świąteczny
Moczka śląski wigilijny deser świąteczny.Bez tego deseru nie ma dla mnie Świat Bożego Narodzenia.To moja rodzinna Slaska tradycja.
Składniki: 2 L wody Ok.350g piernika 1 łyżka masła 1 cukier waniliowy 100g rodzynek 2 łyżki wiórek kokosowych 50g migdałów garść orzechów włoskich 100g suszonych figów 100g suszonych śliwek 50g suszonych moreli sok z połówki cytryny pół słoika kompotu z śliwek
- Przygotowanie :
- 2 litry wody wlewamy do garnka i wstawiamy na palnik. Piernik kroimy na grubsze plastry i dajemy do letniej wody. Dodajemy łyżke masła i na słabym ogniu podgrzewamy do momentu rozpuszczenia piernika ,od czasu do czasu mieszajac. Dodajemy cukier waniliowy . Podgrzewamy dalej.Przykrywamy garnek.
- W tym czasie pokroic owoce suszone na wieksze kawalki,orzechy posiekac. Mieszamy i caly czas na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Piernik musi miec czas,zeby sie dobrze rozpuscil. Wszystko pokazane jest tez na filmiku- zapraszam!
Moczka pod wpływem piernika robi sie coraz bardziej gęściejsza. Gdy piernik juz jest rozpuszczony dodajemy pokrojone bakalie,orzechy,migdaly,rodzynki . Dobrze zamieszac i chwile pod przykryciem gotowac. Nastepnie dodajemy kompot z sliwek i sok z cytryny.
4Moczka jest gotowa,najlepiej smakuje jak sie przegryzie pare godzin. Zapraszam na filmik gdzie jest opisane wszystko krok po kroku.
Zapraszam na mój Facebook :https://www.facebook.com/klaudia.suslik.5/
Zapraszam na filmik w którym jest wszystko pokazane krok po kroku oraz do Subskrybcji mojego kanalu,serdecznie dziekuje!
- Moczka jest gotowa,najlepiej smakuje jak sie przegryzie pare godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz