Ptysie Eklery z kremem z białek beza włoska

 Witom Wos kochani,zapraszam na pyszne Ptysie,eklery na smak dziecinstwa  😊😋

Przepis jest latwy w wykonaniu,ptysie mozna przelozyc kremem z bialek czyli beza wloska ,bita smietana lub budyniem.Przepis na krem z bialek podam na dole jako filmik.

Zapraszam do pieczenia i juz zycze SMACZNEGO!!!


Składniki: 200ml wody 160g mąki pszennej 100g masła szczypta soli 5 dużych jajek cukier puder

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wode,dodajemy maslo i szczypte soli.
Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia.
Nastepnie wsypujemy make i energicznie mieszamy ,nie zdejmujac garnka z palnika w celu zaparzenia maki.
Gdy ciasto jest jednolite i odchodzi od garnka ,wtedy odstawiamy garnek i zostawiamy mase do calkowitego wystudzenia.
Do zimnej masy dodajemy stopniowo po jednym jajku ,mieszajac caly czas mikserem az masa polaczy sie z jajkami.
Nastepnie zalanczamy piekarnik na 200 stopni góra/dól .
Przydotowujemy blaszke wylozona papierem do pieczenia lub mata silikonowa i za pomoca worka cukierniczego i tylki typu gwiazdka spricujemy Prysie i eklery.
Nastepnie wkladamy blaszke do piekarnika i pieczemy na zloty kolor przez ok.30 min.
Upieczone korpusy zostawiamy do ostygniecia.
Nastepie przecinamy ptysie i eklery w celu napelnienia je kremem z bialek,bita smietana lub kremem budyniowym.
Przepis na krem z bialek czyli beze wloska znajdziecie na moim kanale Slodki Smak Pasji na YouTube.
Ptysie posypujemy cukrem pudrem i zycze SMACZNEGO!!!




Kochani zapraszam na filmik,w którym jest wszystko pokazane krok po kroku oraz do Subskrybcji mojego kanalu,serdecznie dziekuje!
                                                👇👇👇👇👇






Komentarze

Popularne posty