Krem z białek Beza Włoska do Ptysi Eklerów metoda próby pióra
Jak zrobic krem z bialek?Co to takiego metoda próby pióra?Wszystko to dowiecie sie z tego przepisu,filmiku.
Ten krem to smak dziecinstwa,pysznych ptysi i eklerów .Zapraszam!!!
Składniki: 150ml wody 250g cukru 3 białka sok z połowy cytryny szczypta soli
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania syroku z cukru i wody.Do garnka wlewamy wode ,dodajemy cukier,doprowadzamy do wrzenia.
Syrop cukrowy gotujemy az bedzie lekko gęstniał i osiagnie temperature max.121 stopni.Nie kazdy ma termometr cukierniczy ,wiec sprawdzamy temperature za pomoca metody próby pióra.Potrzebny bedzie nam drucik ,który na koncówce skrecimy i zrobimy obroze,zaokraglimy.Wszystko dokladnie pokazane jest na filimiku pod spodem.
W tym czasie do czystej i suchej misy miksera wlewamy białka ,dodajemy szczypte soli i ubijamy na najwyzszych obrotach.
Wlewamy sok z połówki cytryny i ubijamy dalej.
W tym czasie sprawdzamy nasz syrop,zanuzamy drucik i dmuchamy jak banki mydlane ,jezeli mamy banki to wtedy nasz syrop jest gotowy.
Nie przerywajac ubijania wlewamy syrop do białek ,powoli ,ciagłym strumieniem i ubijamy tak długo az cała ta masa osiagnie temperature pokojowa podczas ubijania.
Krem jest gotowy do przekładnia ptysi,eklerów.SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz