Kluski Śląskie tradycyjne! Kazda niedziele goszcza na moim stole! Pyszne,puszyste ,szybkie w zrobieniu! Zapraszam !

Składniki:
1 kg obranych i ugotowanych z łyżeczką soli ziemniaków.
ok.200g mąki ziemniaczanej
1 jajko ( opcjonalnie)
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Zostawiamy, by lekko przestygły.
Ziemniaki powinny być jeszcze ciepłe,gdy wyrównujemy je w misce, dzielimy na 4 części.
Jedną część ziemniaków kładziemy obok i to miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną.
Dodajemy jajko (jajko można ominąć. Dodaje tylko wtedy gdy ziemniaki są bardzo suche.)
Wszystko dobrze wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę.
Następnie formujemy kluski, wielkość "większego jajka" robimy kulkę, lekko spłaszczyć i za pomocą np.palca robimy dziurkę na sos lub zostawiamy bez dziurki.
Kluski Śląskie układam na drewnianej desce oprószonej mąką ziemniaczaną.
W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, kluski wrzucamy do wrzątku pojedynczo, na małym ogniu gotujemy aż wypłyną na wierzch. Wtedy zostawiamy je jeszcze na ok. 10 minut dalej gotując na słabym ogniu. Wyjmujemy z garnka i Smacznego!







Komentarze

Popularne posty