Domowy Krem Curd pomarańczowy Orange Curd

 Kochani zapraszam na  pyszny krem,angielski Orange Curd czyli domowy krem pomaranczowy.Krem ten jest bardzo prosto w przygotowaniu,nadaje sie do dekoracji babeczek,blatów tortowych lub jako dodatek do kremów.SMACZNEGO!!!

Składniki: 120g cukru 120g masła 2 jajka 3 żółtka 3 duże pomarańcze (sok 150ml) 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Pomarancze sparzyc,umyc i osuszyc.
Z 2 pomaranczy zetrzec skórke.
z 3 pomaranczy wyciskamy sok ok.150ml
Do miski dajemy sok z pomaranczy,otarta z nich skórke i cukier.
Wszystko dobrze wymieszac dodac sok z cytryny.
Do wysokiego naczynia wlewamy jajka i zóltka.
Miksujemy dodajac sok pomaranczowy z cukrem.
Nastepnie mase przelewamy do garnka i na malym ogniu caly czas mieszajac doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy do konsystencji budyniu.
Nastepnie przelewamy goracy Curd do wyparzonego,czystego i suchego naczynia lub sloika i zostawiamy do wystygniecia.
Nastepnie zakrecamy lub przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Curd pomaranczowy mozemy przechowywac ok.3 tygodnie.
SMACZNEGO!!!



Facebook:     https://www.facebook.com/klaudia.suslik.5/

Zapraszam na filmik w którym jest wszystko pokazane krok po kroku oraz do Subskrybcji mojego kanalu,serdecznie dziekuje!



Komentarze

Popularne posty