Ciasto kruche z Rabarbarem bezą i kruszonką

Witom kochani!Zapraszom na pyszne ciasto ,które sie zawsze udaje.Ciasto to mozna zrobic z kazdym owocem,doskonale nadaja sie wisnie,sliwki czy agrest.Po prostu pieczemy z tym czym lubimy!SMACZNEGO!

 Składniki średnica formy 26 cm:

3 szklanki mąki pszennej ok.480g 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki śmietany 200g masla Na bezę: 5 białek szklanka cukru ok. 220g szczypta soli 2 budynie waniliowe bez lub z cukrem 600g rabarbar 2 łyżki cukru Piec góra/dół 200°C ok. 50-60 min. Posypać cukrem pudrem

Przygotowanie:

Do misy mikseralub na stolnice przesiewamy make z proszke do pieczenia.Dodajemy maslo,siekamy lub mieszamy w mikserze dodajac po jednym zóltku ,cukier i smietane.Wszystkie skladniki laczymy.Jezeli ciasto bedzie za kruche mozna dodac jeszcze lyzke lub 2 smietany.
Ciasto przegniesc ,1/5 ciasta dajemy do woreczka lub foli spozywczej i dajemy do lodówki-to bedzie na kruszonke.Reszte ciasta rozwalkowac lub rozprowadzic w formie wylozonej papierem do pieczenia.Forme wkladamy do lodówki.
W tym czasie umyty rabarbar ,odcinamy listki i koncówke ,kroimy w kostke.Mlodego rabarbaru nie obieramy.Zasypujemy 2 lyzkami cukru i odstawiamy na bok.
Do czystej i suchej miski dajemy bialka z szczypta soli i ubijamy na sztywno dodajac powoli cukier.Nastepnie dodajemy 2 budynie i za pomoca szpatulki delikatnie laczymy z bialkiem.
Na ciasto wykladamy rabarbar,dajemy pianke bezowa i na góre kruszonke.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez ok.50 min.
Po wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!




 
Kochani zapraszam na filmik,w którym jest wszystko pokazane krok po kroku oraz do Subskrybcji mojego kanalu,serdecznie dziekuje!

                                                👇👇👇👇👇


Komentarze

Popularne posty