Ciasto kruche z Rabarbarem bezą i kruszonką
Witom kochani!Zapraszom na pyszne ciasto ,które sie zawsze udaje.Ciasto to mozna zrobic z kazdym owocem,doskonale nadaja sie wisnie,sliwki czy agrest.Po prostu pieczemy z tym czym lubimy!SMACZNEGO!
Składniki średnica formy 26 cm:
3 szklanki mąki pszennej ok.480g 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki śmietany 200g masla Na bezę: 5 białek szklanka cukru ok. 220g szczypta soli 2 budynie waniliowe bez lub z cukrem 600g rabarbar 2 łyżki cukru Piec góra/dół 200°C ok. 50-60 min. Posypać cukrem pudremPrzygotowanie:
Do misy mikseralub na stolnice przesiewamy make z proszke do pieczenia.Dodajemy maslo,siekamy lub mieszamy w mikserze dodajac po jednym zóltku ,cukier i smietane.Wszystkie skladniki laczymy.Jezeli ciasto bedzie za kruche mozna dodac jeszcze lyzke lub 2 smietany.
Ciasto przegniesc ,1/5 ciasta dajemy do woreczka lub foli spozywczej i dajemy do lodówki-to bedzie na kruszonke.Reszte ciasta rozwalkowac lub rozprowadzic w formie wylozonej papierem do pieczenia.Forme wkladamy do lodówki.
W tym czasie umyty rabarbar ,odcinamy listki i koncówke ,kroimy w kostke.Mlodego rabarbaru nie obieramy.Zasypujemy 2 lyzkami cukru i odstawiamy na bok.
Do czystej i suchej miski dajemy bialka z szczypta soli i ubijamy na sztywno dodajac powoli cukier.Nastepnie dodajemy 2 budynie i za pomoca szpatulki delikatnie laczymy z bialkiem.
Na ciasto wykladamy rabarbar,dajemy pianke bezowa i na góre kruszonke.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez ok.50 min.
Po wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem.
Po wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Kochani zapraszam na filmik,w którym jest wszystko pokazane krok po kroku oraz do Subskrybcji mojego kanalu,serdecznie dziekuje!
👇👇👇👇👇
Komentarze
Prześlij komentarz