Idealne Pączki Kreple Śląskie

 Witom Wos kochani!Zapraszam na pyszne,mieciutkie i jedyne w swoim rodzaju Paczki Slaskie czyli KREPLE !Nie sa takie trudne w przygotowaniu jak kazdy mysli,wiec zapraszam do wypróbowania rezepty a na filmiku jest wszystko dokladnie wytlumaczone.SMACZNEGO!!!


Składniki na ok.17 sztuk po 55-60 gram 500g mąki 25g świeżych drożdży 6 żółtek 80g cukru i cukier waniliowy 80g rozpuszczonego ciepłego masła 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki spirytusu lub octu szczypta soli dżem

Przygotowanie:

Z drozdzy ,2 lyzeczek cukru i 5 lyzeczek cieplego mleka robimy rozczyn.Nastepnie wlewamy do maki ,opruszymy i pod przykryciem zostawiamy na 15 min.Nastepnie dodajemy wszystkie skladniki oprócz masla i zagniatamy,wyrabiamy ciasto przez 10 min.Nastepnie wlewamy maslo i wyrabiamy dalej do polaczenia skladników.Ciasto ma luzna i lepka konsystencje,nie dosypujemy maki!Pod przykryciem zostawiamy do wyrosniecia na 1,5 godz.w cieplym miejscu.

Nastepnie ciasto musimy odgazowac uderzajac w nie reka.Musimy pozbyc sie powietrza.Kulam kulki o wielkosci ok.55-60g.Na posypanym maka blacie ukladam paczki i zostawiam pos przykryciem na ok.30 min.Nagrzewamy olej,smalec na 175 stopni,to idealna temperatura do smazenia paczków.Smazymy paczki z obu stron i jeszcze cieple szprycujemy dzemem.Zciasta wyszlo mi 17 sztuk.Jak paczki ostygna posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.SMACZNEGO!



Zapraszam na filmik w którym jest wszystko pokazane krok po kroku oraz do Subskrybcji mojego kanalu,serdecznie dziekuje!




Komentarze

Popularne posty